Batterijen - oplaadbaar of niet?

home (produktoverzicht) > oplaadbare batterijen

Koopje! Vier oplaadbare batterijen mét oplader voor nog geen tientje. "Da's nog goedkoper dan wanneer u ze los koopt", moedigt de vriendelijke witgoedhandelaar aan. Is dat zo? Remko Gremmen van de vestiging in de Amsterdamse Vijzelstraat knikt meewarig: "Ja, dat is niet duur. Wij verkopen die setjes ook, maar of het écht goedkoper is?"

Het setje oplaadbare batterijen met lader van de witgoedsupermarkt zit in een blister van imposant stevig plastic. Er is een Stanleymes voor nodig om de inhoud eruit te peuteren. Het nutteloze restant vult de halve vuilnisemmer. En dan begint het laden. "Dat gaat héél traag, zonder oplaadfunctie. En de batterijen zijn echt geen topkwaliteit. Ze zullen heel snel hun capaciteit verliezen en last van het zogeheten geheugeneffect krijgen. Tja, goedkoop is vaak duurkoop."

Toch willen we aan de oplaadbare batterij, want een setje van vier gewone penlites (of AA-batterijen) kost tegenwoordig ook bijna vijf euro, én is slecht voor het milieu. Een gemiddeld huishouden gebruikt er steeds meer: de keukenklok, vier afstandsbedieningen, walkman, radiootje, zaklamp, speelgoed, computermuis, digitaal fototoestel, fietsverlichting, en zo kunnen we nog doorgaan.
Gremmen: "Niet elk apparaat is geschikt voor oplaadbare batterijen. Het heeft weinig zin om er een in de klok of een gewone afstandsbediening te doen, want in dat soort apparaten gaat een weggooibatterijtje twee jaar mee. Ook apparaten waarin meer dan vier batterijen moeten, zoals grote zaklantaarns of ghettoblasters, zijn ongeschikt. Dat komt omdat een oplaadbare batterij 1,2 volt is in plaats van 1,5 volt. Als er veel batterijen in een apparaat moeten, wordt het verschil te groot."

Dat is voor een leek te begrijpen. Zes keer 1,2 volt is 7, 2 volt; zes keer 1,5 is 9 volt. Dan heeft het dus weinig zin om van die dure oplaadbare batterijen te kopen, dagen we Gremmen uit. "Voor de meeste andere stroomvretende apparaten, zoals een disc- of walkman en veel speelgoed heeft het absoluut zin", legt Gremmen onverstoorbaar uit, "nog afgezien van de milieuvoordelen."

Overtuigd dat oplaadbare batterijen toch wel handig zijn, en dat je dan maar meteen een goede kwaliteit kunt kopen, willen we ook alles weten. De firma Aurora - 'specialist in alles wat na de steker komt' - heeft het hele assortiment.
Gremmen: "Na de NiCd-batterij krijg je de NiMh-penlite (nikkelmetaalhydride). Die gaat nog langer mee, heeft een veel hogere lading. Bovendien lijdt een NiMh-batterij niet aan geheugenwerking. Wat wil dat zeggen? Als je een gewone batterij verkeerd laadt - te kort, of terwijl hij nog maar half vol zit - dan gaat er steeds een deel kapot, tot er uiteindelijk nog maar heel weinig goeie opslagruimte overblijft. NiMh- en ook de nog duurdere Li-on- (lithium-ion) batterijen in bijvoorbeeld de betere gsm-telefoons en digitale camera's hebben dat effect niet."

Voor een NiMh-batterij is helaas ook een duurdere lader nodig. Die is dan wel een heel stuk sneller. Je kunt er de batterijen in een half uur mee opladen. Een gewone batterijlader is ongeschikt voor NiMh- of Li-on-batterijen.
Die laatste groep zal in de toekomst belangrijker worden, voorziet Gremmen: "Lichter, mileuvriendelijker en helemaal geen geheugenwerking. Maar als gewone penlite zijn ze nu nog erg duur."
Gremmen: "Voor veel mensen is het een drempel om veel geld voor een NiMh- of een NiCd-setje uit te geven, maar dat is echt snel terugverdiend, en beter voor het milieu, vooral de cadmiumvrije batterij. En als je ze los koopt, heb je echt een goeie batterij en mis je de ergernis van zo'n enorme mileuverpestende blister."

Lees ook........
Aurora Kontakt... een ander licht op de zaak
Spelen met licht

Amsterdam - Vijzelstraat 27-35
Den Haag - Lange Poten 21
[afbeelding: logo Aurora Kontakt - home] [afbeelding: Winkel in Amsterdam]