Aurora Kontakt... een ander licht op de zaak

home (produktoverzicht) > over Aurora KontaktArtikel in      De Telegraafvan dinsdag 12 September 2017


winkel aurora amsterdam

                                     foto: kh1234567890
kringen

| Rob | Hoogland

Vrijwel elke stad heeft zo’n winkel. Zo eentje, bedoel ik, waar iedereen die op zoek is naar oplossingen voor problemen van elektronische aard, hoe ingewikkeld ook, na afloop gelukzalig glimlachend weer naar buiten loopt.

In Amsterdam heb je Aurora.

Of je nu op zoek bent naar een adapter voor een in Noord-Oost-Tadzjiskistan aangeschafte ladyshaver van het merk Kapotjeplov, of naar een plug-in voor een oplaadbare Umsalabumsa-laserpen uit 1957 die je ooit in het Chileense deel van Patagonië hebt geruild voor een halve fles tequila, de uitkomst is altijd dezelfde: de medewerker denkt anderhalve seconde na, steekt dan superieur grijnzend zijn wijsvinger omhoog en loopt vervolgens linea recta naar een van de 63.897.587 laatjes die hem in de winkel ter beschikking staan, waaruit hij het benodigde attribuut opvist.

„Alstublieft, meneer.”

En verdomd: het werkt altijd.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik daartoe getriggerd werd door de aankondiging van de eerste aflevering voor het nieuwe seizoen van Haagse lobby, de WNL-serie waarin Rick Nieman op zoek gaat naar ’de verborgen belangen’ achter politieke kwesties, die morgenavond wordt uitgezonden (21.20 uur, NPO 2). In deze eerste aflevering, zo las ik, komt Nieman tot de ontdekking dat het gloeilampverbod dat ons in 2009 werd opgelegd totaal onnodig was en het resultaat van een gênant staaltje handjeklap tussen Philips en Greenpeace. Elsevier-medewerker Syp Wynia, die de reportage begeleidde, spreekt zelfs van ’een grote zwendel’.

Boris van der Ham, toen nog Kamerlid namens D66, was erbij betrokken, net als Mariko Peters, destijds volksvertegenwoordigster voor GroenLinks. Zij drukten het verbod erdoorheen, milieuminister Jacqueline Cramer - ooit werkzaam voor Philips! - werkte eraan mee en Boris van der Ham zegt nu dat hij zich bij nader inzien voor het karretje voelt gespannen van Greenpeace en Philips, dat per se de spaarlamp wilde introduceren maar nota bene nog steeds gloeilampen voor de Aziatische en Afrikaanse markt produceert.

En wat blijkt nu?

Die spaarlamp is giftig en nog slechter voor het milieu dan de gloeilamp.

Waarmee ik weer bij Aurora uitkom, waar mannen van de praktijk werken.

„Zeg het maar, meneer”, zei een van de medewerkers toen ik mij in 2009 bij zijn winkel meldde.

„Doe mij maar een stuk of twintig spaarlampen”, zei ik. „Je bent een plichtsgetrouw burger of je bent het niet.”

„Ik verkoop ze natuurlijk graag, meneer”, zei de medewerker. „Maar wat wordt het volk hier toch belazerd. Die spaarlamp is helemaal niet milieuvriendelijker. Er zit hartstikke giftig kwik in. Wij zullen er dan ook alles aan doen om de gloeilamp zo lang mogelijk te verkopen.”

En zo geschiedde.

Kijk, deze affaire zou nu wél een parlementaire enquete waard zijn.

Tip: roep die Aurora-verkoper als getuige-deskundige op.

En vraag hem dan meteen hoe we met die windmolens, elektrische auto’s en zonnepanelen worden geflikt.


winkel aurora amsterdam

foto: mokums.nl

[afbeelding] Ruud van der Meulen, hoofd inkoop

Op verlichtingsgebied kun je het zo gek niet bedenken of er is een oplossing voor. Aan iedere lichtwens van de consument kan voldaan worden, dankzij de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van techniek en vormgeving. Daardoor zou je haast vergeten dat de oervorm van de electrische lichtbron nog steeds intensief gebruikt wordt. Van de gloeilamp zijn door de jaren heen talloze varianten geproduceerd.
Wie zoekt naar een vervangende gloeilamp van een afwijkend type kan, zo lijkt het, pech hebben. Maar niet als het aan Aurora Kontakt ligt. Als het moet, wordt namelijk iedere lamp ter wereld opgespoord door Ruud van der Meulen, hoofd inkoop.

Aurora Kontakt is een familiebedrijf dat in 1909 is opgericht in de Amsterdamse Vijzelstraat, nabij de Munt en het Rokin. En op deze locatie zit het bedrijf nog steeds. Aurora Kontakt is altijd een verlichtingszaak geweest, want één van de eerste producten in het assortiment waren gloeikousjes voor in de gaslampen. In de loop der jaren is een enorm assortiment toegevoegd en groeide ook het bedrijf enorm. Binnen korte tijd had Aurora Kontakt filialen in heel het land. Later is bij een reorganisatie het aantal filialen teruggebracht tot Amsterdam en Den Haag.

Van E12 tot Edison

Het assortiment omvat ruim 15.000 artikelen. Het motto: Alles achter de stekker. Men denkt dan misschien aan alles wat men op het lichtnet aansluit, maar natuurlijk horen daar ook producten bij als apparaten die gevoed worden door accu's en batterijen.
Gloeilampen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het bij Aurora Kontakt. Lampen met een incourante E12 fitting bijvoorbeeld. Maar ook nog de originele Edisonlampen zoals ze in 1910 werden gemaakt. Een fabriek in Frankrijk produceert die lampen nog met de hand en Aurora Kontakt importeert ze. En levert ze regelmatig op aanvraag uit het buitenland...

De toekomst van de gloeilamp

Het blijft leuk om telkens weer iets nieuws te vinden. Dankzij die inzet kwamen er bijvoorbeeld vlammende kaarsjes, een brandend kruis en een ovale gloeilamp met bajonetfitting in ons assortiment. Maar tegelijkertijd vindt Aurora Kontakt een oplossing voor iedere verlichtingsvraag. Zij weet, desnoods met de nodige aanpassingen, het gewenste resultaat voor de klant te bereiken. Voor een theatervoorstelling werd een manier bedacht om ronde TL-lampen op het podium te laten branden, zonder dat de armatuur zichtbaar was. Dat lukte dankzij de kennis van licht die Aurora Kontakt in huis heeft en dankzij de vaardigheid van de technische mensen die ons bij de uitvoering hielpen.
En op die weg gaat Aurora Kontakt door, want er zal altijd vraag blijven naar al die niet zo gangbare producten en oplossingen.

Nagenoeg alles op het gebied van verlichting, elektra, communicatie en klein huishoudelijke apparaten is uit voorraad leverbaar. Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij ons terecht voor alle mogelijke en onmogelijke oplossingen. Een bezoek aan één van de winkels is zeker de moeite waard. U vindt er altijd iets nieuws, interessants of handigs in het assortiment. Een assortiment dat bijna wekelijks wordt uitgebreid met nieuwe artikelen.

Lees ook........
Spelen met licht
Oplaadbare batterijen

Amsterdam - Vijzelstraat 27-35
Den Haag - Lange Poten 21
[afbeelding: logo Aurora Kontakt - home] [afbeelding: Winkel in Amsterdam]